Choď na obsah Choď na menu
 


Typy na správnu starostlivosť a nastavenie hodín

Ako sa správne starať?
Ako sa postarať o svoj počítač alebo smartfón už určite viete no hodiny potrebujú tiež trochu pomôcť a utierka na displej s dobrým antivírusom Vám v tomto prípade nepomôže. Staré známe "kdo maže ten jede" platí doslova a do písmena.
Základom je hodinársky olej ktorý si môžete zakúpiť na internete. Spravidla sa používajú tri typy na rôzne časti by sa mal použiť vhodný typ no mne sa osvedčil jeden. Mať ho doma je akoby ste mali druhý kľúč od hodín. Pre jemnosť pri nanášaní som zvolil husacie pierko-je jemné k strojčeku. Jeden krát za rok premazať všetky pohyblivé a priliehavé súčiastky (ozubené kolieska, aj miesta kde sa stretávajú). Raz za päť rokov dať odborne premazať všetky pohyblivé časti u hodinára ktorý má predsa grif na detail. Všetky opravy mu tiež zverte do rúk pretože neodborným zásahom môžete urobiť viac škody ako úžitku. No drobné chybičky sa naučíte odstraňovať nižšie.
Hodinárský olej je redší a navyše vnútru dodáva vôňu hodinárstva ako ju poznali ľudia od ich vzniku. No pre niekoho sa tento olej nedá dýchať. Popri mazaní odporúčam čistiť skrinku a to následovne: Ako prvé miesto vyčistite sklá pritom používajte tkaninu ktorá nepúšťa chuchvalce. Mali by ste ju nájsť doma. Použite čistič na sklo ktoré nanesiete na tkaninu nie naopak.Dávajte pri tomto pozor na rohy a drevorezbu. O drevorezbu sa príliš neopierajte aby ste nenarušili povrchovú úpravu dreva. Po vyčistení zvnútra i z vonku prejdite na drevenú časť. Oplatí sa použiť politúru na nábytok ktorá leští a zároveň čistí šetrne k laku. Nezabudnite na vnútro pri čom dbajte na opatrnosť pretože vo vnútri sa nachádzajú bicie tyčky aby ste ich mechanicky nepoškodili.Zakazuje sa používať riedidlá a lieh z toho dôvodu lebo rozleptávajú lak.

Hodiny meškajú?
Ďalší z problémov môže byť ich meškanie. Či už len niekoľko minút alebo desiatok sekúnd z tým si dokážete veľmi rýchlo poradiť a to správnom nastavením závažia otočnou maticou na konci kyvadla.
Stiahnutím matice zľava do prava hodiny zrýchľuje závažie ide nahor. Opačne spomaľuje. Platí tu pravidlo podobné ako pri páke čiže na dlhšiu páku musí strojček hodín vynaložiť väčšie úsilie a tým ich spomaľuje. V niektorých prípadoch aj zastavuje ak je kyvadlové príliš dlhé a péro v pérovom púzdre je mäkšie vtedy volíme vrchný bod na kyvadle.
Matica môže byt odlišná pri iných typoch hodín. Vo väčšine prípadov býva jedna zo zárezmi no existujú však aj z dvoma maticami kde jasná je nastavovacia a druhá je aretačná-kotviaca polohu matice.
 
Hodiny sa zastavujú?
Opis tohto problému je ako dvojsečná zbraň v rukách majiteľa. Preto by som tento problém trochu rozviedol na dva časti. Prvá je kedy ste presvedčený že je chyba v hodinách ako strojčeku kde vy zásah nerobte zverte ich do rúk odborníka na slovo vzatého. A druhá časť je v nesprávnom nastavení. A tejto oblasti sa povenujeme. Ide o správne vyrovnanie skrinky na stene. Apropo aby som nezabudol na upevnenie na stenu nepoužívajte obyčajný klinec. Použite háčik tvaru L z hmoždinou. Zamedzíte čo i len malé vychýlenie do strán a hnutí a pádu hodín. Hodina musí vo svojej vrchnej časti priliehať k stene spodnou stranou pomocou vodováhy približne vystredíme. Približne pretože sa môže stať že skrinka časom popracovala a mierne sa zdeformovala na oko neviditeľné no v skutočnosti na funkčnosti badaťeľné. Ako ďalší krok je vystredenie na úkor kyvadla a strojčeka od steny k nám. Tu nezabúdame na to že kyvadlové od svojej spodnej strany po svoju os a od osi v rovnej priamke musí zvierať uhol 90 stupňov ani o jeden menej ani viac. Na tento účel slúžia šrúbky v skrini ale v niektorých prípadoch na skrini z vonku. V prípade na foto sú situované vo vnútri.
Dbáme na správne nastavenie aby kyvadlo zvieralo 90 stupňov voči osi kyvadla.
 
Ak problém pretrváva je tu ešte jedna možnosť a to je tá že sa ručičky o seba trú. Vtedy nastavíte ručičky na 12:00 a zastavíte chod. Môžete strojček vybrať von ale nemusíte. Povolíte matičku ručičiek pod ňou je podložka a ako prvá veľmi ľahko vyberateľná je minútová. Najtuhšie drží hodinová no je nastaviteľná bez nutnosti niečo povoliť. Snažte sa hodinovú ručičku zatlačiť do vnútra strojčeka. Ručičky poskladáte presne naopak ako ste ich rozobrali no nezabudnite na pár kvapiek oleja.